Ali veš, katera je ena izmed največjih napak podjetnic in podjetnikov, ki začenja(mo) svoj posel?

 

Zadnjič sem poslušala predavanje na temo »12 napak, ki jih dela(mo) jo podjetniki, ko začenjamo svoj posel in z vsemi se absolutno strinjam, saj sem jih v zadnjih šestih letih izkusila na svoji koži.

Danes bom z vami delila eno napako, ki se ji lahko izognemo, če le želimo, in ki si ji jaz nameravam v teh 14 dneh v celoti izogniti. In to je, da si ne znamo vzeti časa na off, da napolnimo svoje baterije, da ne znamo odklopiti. Kajti, kot pravi moj mentor, »poslovni uspeh ne leži v tem da delaš veliko, ampak v tem, da delaš pametno«. Vem pa, da imamo to miselnost, da je treba za vsak uspeh garati skoraj na smrt, Slovenci res globoko zakoreninjeno v nas. Ampak sej vemo, ane, vsak vzorec se da prekiniti, če se ga zavedaš in če to želiš.

Jaz poznam toliko ljudi, ki non stop delajo, da mi je to že prav grozno. In ko začenjaš svoj posel je res velika past v tem, da tako noter padeš in da je dela toliko, da enostavno ne znaš odklopit. Da to ni več delo dopoldne, ampak je tudi že kdaj popoldne, pa zvečer, ko otroci zaspijo, pa za vikend … Ja, priznam, tudi mene je potegnilo v to, samo me je streznilo, ko mi je neko soboto zvečer, ko sem jaz že 3 ure pregledovala in izbirala WordPress temo za mojo spletno stran, Tavelik tamali rekel, »mami pridi k meni, ti skos delaš«. To pa ni blo fajn slišat in sem v trenutku zaprla računalnik in šla.

Veste, jaz mislim, da v večini primerov, ko ljudje non stop delajo, ni stvar toliko v tem, da ne bi znali odklopit, ampak ali enostavno ne želijo, ker jim je to, kar delajo fajn (ok, tudi tega sem kriva ;-)) ali pa ker so slabo organizirani. Ko si sam na svojem in sploh če delaš od doma, je treba za delo veliko discipline. Jaz sicer z njo nikoli nisem imela problemov, saj sem bila že za učenje, ko sem bila na faksu, zelo disciplinirana. Runda dopoldne, kosilo in sprehod, runda popolne in konec. Od 6-8 ur na dan. Nikoli ponoči in zelo redko zvečer. In me ni premaknilo prav nič (ok, kdaj res kšna ful huda knjiga, ampak še to morda za max. pol urce).

Ampak ko delaš od doma in sploh, če si mamica, je past v tem, da vidiš čisto vsa gospodinjska opravila, ki jih je v tistem trenutku treba narediti. Se to dogaja tudi tebi? 😉 In potem je treba veliko močne volje, da pustim ležati tisto pižamo na kavču, jo enostavno spregledam in najprej delam to, kar imam za službo, potem pa vse ostalo.

Organizacija časa je zelo pomembna in planirati moraš tudi odklope. Res, za regeneracijo, da prideš k sebi. Tudi ideje so potem veliko boljše. Jaz velikokrat objavim fotko, sredi dneva, ko grem na mojo hitro hojo čez Rožnik. Sej potem grem nazaj delat, ampak vmes pa rabim to. In resnično se takrat rodi veliko ful dobrih idej. Potrebni so krajši odklopi in sem in tja tudi daljši.

In ja, naj ti povem skrivnost, da sem ravno sedaj nekje tisoče kilometrov stran, na eni sanjski plaži, po vsej verjetnosti s pirčkom v roki. 😀 In ne, nimam računalnika s sabo in prav nič ne delam za službo. Samo uživam  z mojimi tremi najdražjimi moški na svetu. No ok, tudi ta četrti je skos tle nekje. Vedno z nami. V srcu.

Kako pa je možno, da je bil blog kljub temu objavljen, da ste kljub temu dobile moj mail in kaj je tisto, kar mi omogoča to svobodo pa vam zaupam v enem prihodnjih zapisov. V komentar pa iskreno napiši, ali znaš tudi ti odklopiti ali delaš non stop? In seveda, deli zapis s prijateljico, če meniš, da ji pride prav. Sumim, da vas (nas) je veliko, ki ne znajo odklopiti. 😉

Imej krasen dan in

LP A

 

Ni komentarjev

Sorry, the comment form is closed at this time.