Ali ti je težko zaračunati prijatelju?

 

Danes pa tale moj zapis izpred enega leta, za katerega verjamem, da je še kako aktualen. Takrat je šel okoli viralno, kar kaže na to, da je zastonjkarstvo v Sloveniji še vedno velik problem.

Ja, tkole je, ane, zdejle bom čisto odkrita. 😉

Tudi jaz sem imela z zgornjim vprašanjem mičkene probleme, ko sem še prodajala svoje knjige. Meni je bilo prijateljem res težko zaračunat, potem sem pa dajala skos ene popuste, samo da sem imela mirno vest. Kar je seveda popolnoma mimo. Ker to, da nimaš vesti nekomu zaračunat ure in ure tvojega truda in dela izhaja popolnoma in samo iz tebe. Da ti sebe in svojega produkta ne ceniš toliko, da bi imel ob računu mirno vest.

Se je pa takrat pokazala ena zelo pomembna stvar, ki vam jo sedaj polagam na srce. Jaz res verjamem v to, da kar daš, to dobiš. V plus in v minus. Ravno zadnjič sem bentila nad enim na cesti, k se mi je vrinil in sem se v trenutku zavedela, da »joj, kaj se ti bo tole vrnilo«! In se mi je, nekaj dni nazaj, ko sem jaz nekoga malce, ampak res noooo, čist mal, izsilila (u bistvu je šla ona prehitro, aneda 😀 ) in je ona bentila name.

Jaz uporabljam kar nekaj storitev mojih prijateljev. Imam prijateljico, h kateri gresta tamala občasno jahat. Vedno ji plačam, ker je to njena kruha. Je pa res, da ponavadi vandramo okoli malo dlje, ker se midve vmes pač zaklepetava. 😉

Druga prijateljica je vrhunska maserka. Oba z možem sva hodila k njej in vedno sva ji plačala. Ker je to njena kruha. Je pa res, da je masaža marsikdaj trajala kšno minuto dlje. »Si rabla, je rekla.« ♥

Imela sem prijateljico, ki ima spletno trgovino. Vedno ko sem potrebovala kaj, kar je prodajala ona, sem kupila pri njej in sem zavrnila popust. Ker je to njena kruha. Je pa res, da sem z veseljem sprejela kakšen brezplačen nasvet.

Enako pri moji računovodkinji, ki je tudi moja prijateljica, sestrični, ki je izdala knjigo … Kaj želim povedat? Da če ti spoštuješ delo svojih prijateljev, bodo tudi oni spoštovali tvojega. In res, zastonj knjige sploh niso pričakovali moji prijatelji, ampak znanci. Ker prijatelji so sami od sebe naročili mojo knjigo. Celo nekateri, kot na primer moj bivši šef, s katerim nimava dnevnih stikov, pa je kupil obe moji knjigi. Za podporo, ker ceni moje delo. Enako bivša sodelavka, soseda, tašča jih je kupila kar 5 … A ni to lepo?

In zato meni na kraj pameti ne pade, da bi od svojih prijateljev pričakovala tiste storitve, od katerih se preživljajo, zastonj. Ok, če bi mi kdo želel zlikat cunje, ni problema, z veseljem! Ampak če jaz nazaj spucam kopalnico, na primer. Al pa oplejem vrt! Ah, kakšen užitek. Ok, k vrtu me rajš ne spustit, ker jaz res zeloooo intenzivno in natančno plejem. Tud kšno špinačo, če zgleda kot plevel. 😉

Znanci so pa druga stvar, tukaj pa zna biti zelo veliko zastonjkarstva. Pa glih odpikat jih ne moreš, ampak zastonj al pa z nekimi 50% popusti se ti pa tudi fržmaga delat. Zato jaz pravim. Imejte spletno stran in jasen cenik. In ko pride kšen takšen k vam, mu samo recite, »seveda, z veseljem ti spečem torto«, na primer, »ponudbo in cene poglej na moji spletni strani, pa mi potem javi« … Pa me zanima, koliko jih bo prišlo nazaj. Če pa hočejo popust, se pa sami odločite. Lahko jim daste simboličnih 10%, če jim to res toliko pomeni, oz. če vi res potrebujete tudi to stranko, če ne pa jim dajte pri svoji storitvi kakšno malenkost več. Ne vem, dodatno dekoracijo gratis ali kaj podobnega.

Jaz zastonjkarstva in izkoriščanja res ne maram in se mu izogibam v velikem loku. So promocije s preizkušanjem izdelkov, ki jih delajo po trgovinah. Joj, koliko mamc visi tam in poskušajo, mljaskajo zraven pa že v naprej vedo, da ne bodo nič kupile. Ma dejmo no, brezplačne degustacije izdelkov niso tam zato, da te nafutrajo, ampak zato, da ti izdelek nato kupiš, če ti je všeč. Ampak so pa dobile zastonj, aneda, mater je blo lušten! Jaz zato ne degustiram ničesar, razen če vem, da bom pol kupila, če mi bo všeč, ker pač rabim. In en biftek je bil res dober, pri enih klobasah sem se pa fino nategnila. Kuhane niso bile dobre in ko so mi jih naslednjič ponujali v Šparu, sem jim povedala, da so ble zadnjič zanič in da jih ne bom niti probala.

Storitve prijateljev se ti morda kdaj zdijo tudi predrage.  Tudi to se seveda lahko zgodi, ampak jaz jih v tem primeru raje ne vzamem, kot da bi se neki cenkala in bi bila potem slaba volja iz katerekoli strani. Načeloma pa se poslovnim sodelovanjem s prijatelji ali znanci najraje izognem, ker s tem res nimam dobrih izkušenj. Ena znanka me je glede računovodstva tako nategnila, da boh pomagi. Al pa naročiš rože pri znancu, pa jih zaračuna trikratno, ti obnavljajo kopalnico, pa naredijo za en drek. Kaj boš pol, se skregal? Tko da imam ene par takih, s katerimi sodelujem, jih pa ni veliko.

Spoštujte delo svojih prijateljev in garantiram vam, da bodo tudi oni vašega. Če so prijatelji. Pri drugih pa razmislite, koliko jih kot stranke res potrebujete. Ker je čist ziher tudi to, da če boste delali pod svojo ceno, boste zeloooo slabe volje. In potem se vprašajte, ali je vredno. Je pa tudi res, da se to zastonjkarstvo predvsem pričakuje pri nizkocenovnih izdelkih in storitvah. Pri visokocenovnih je tega vendarle manj, in ponavadi raje sploh ne pridejo k tebi, če se jim zdi predrago.

O, madonca. Zgornjega zapisa nisem nič spreminjala in mi je noro, kako čutim čist drug ritem in energijo v njem, pa je nastal samo eno leto nazaj. 🙂 A se tebi tud tko zdi? Ja, vsi rastemo in se spreminjamo in edino tako je prav. Se pa z zapisom še vedno strinjam in upam, da ti da malce poguma in motivacije za naprej.

Bi pa dodala še nekaj. Je pa en primer, ko priporočam, da opraviš kakšno svojo storitev brezplačno. To je na začetku tvoje poslovne poti, ko moraš kakšno svojo storitev stestirat, ali pa za referenco. Referenca v zameno za brezplačno storitev se mi zdi kar pošten dogovor. 

V komentar pa napiši svoje izkušnje s tem. Prepričana sem, da si imela tudi ti že kdaj težave z raznimi zastonjkarji, ki so te želeli samo izkoriščati. In seveda, deli zapis s prijateljico. Čist ziher ji pride prav. 🙂 

 

Imej krasen dan in

 

LP A

Ni komentarjev

Sorry, the comment form is closed at this time.