Ali pustiš, da ti stranke ne plačujejo?

Sicer ne vem zakaj, ampak še vedno me vsakič znova začudi, ko mi kdo pove, da mu stranka ni plačala. Da je prav čakala, kdaj bo lahko izkoristila priložnost in ušla brez plačila. Ali pa se ni držala dogovora, je naročila blago in ga potem ni dvignila na pošti. Je kupila nek tečaj, pa potem predračun nikoli ni bil plačan.

Ok, to zadnje še ni tako strašno, ker tisti, ki spletni tečaj prodaja z naročilom še ni imel stroškov. Ampak, če pošlješ blago po pošti, mora za poštnino založiti prodajalec, hkrati pa še plačati stroške vračila pošiljke, če ta ni bila prevzeta. In vse to se dogaja kar precej pogosto, tudi do 30% predračunov ostane neplačanih.

Meni je prav nedoumljivo, da nekomu za opravljeno delo, ali pa da dobavljene produkte ne bi plačala. Še bolj mi je pa nedoumljivo, da nekateri ljudje to konstantno delajo in nekateri ljudje konstantno pustijo, da jim to delajo.

Ker, saj veš, ane, da ti drugi delajo samo tisto, kar jim sama pustiš? In da bodo »hodili po tebi«, te izkoriščali in ne bodo spoštovali dogovorov toliko časa, dokler bodo mislili, da lahko.

Ljudje smo izkoriščevalska bitja že po naravi, bodimo pošteni. Potem pa je samo stvar vzgoje in osebne integritete, kaj potem dejansko počneš. Vsak bi rad izkoristil priložnost za dober deal, da dobiš nekaj ceneje in podobno, ampak druga stvar je pa izogibanje plačilu za stvar, ki si jo prejel ali za opravljeno storitev.

Sedaj, ko imam 1/1 intenzive in se z vami bolj osebno pogovarjam vidim, koliko je tega. In vidim, kako vam je težko narediti red. Ker ste dobre dušice in raje podarite, kot da bi zahtevale plačilo. Ker vam je nerodno in pod častjo. Ker se pustite izkoriščati do onemoglosti, ker se bojite, da boste tako izgubile stranke. Ob tem pa se ve počutite slabo.

To seveda ni ok. In to ni ne spoštovanje, ne samospoštovanje. Razumem pa, da ti je zoprno. Razumem, da morda niti nisi bila tako vzgojena, da se moraš postaviti zase. Morda te življenje ni nikoli pripeljalo do tega.

Ampak ena stvar v poslu 100% drži. Ko se podaš na samostojno podjetniško pot, ti pridejo nasproti čisto vse preizkušnje, za katere je podlaga v tebi. Dogajanje v poslovnem svetu odseva čisto vse negotovosti, ki jih imaš v sebi.

Pri meni je bila to negotovost glede slovnice, in seveda sem prav kmalu dobila to servirano. In to na polno! Madona, kakšen džumbus je bil ? In šele ko sem spucala to pri sebi, je nastal mir. Sedaj na tovrstne komentarje sploh ne reagiram več in mi je zanje čisto vseeno. Ali pa jih brišem in uporabnika blokiram. Samo jih sedaj niti ni več.

Velikokrat pa je to strah pred prodajo ali pa strah pred tem, da moraš nekomu »zatežiti«, če ne poravnava svojih obveznosti. Tukaj gre res za »postavljanje zase«, in če tega nisi navajena, je težko, to popolnoma razumem. In morda ravno zato prihajate k meni, ker verjetno čutite, da jaz s tem nimam problemov. ? No, če bi imele tako življenjsko pot za sabo in tako otroštvo, kot sem ga imela jaz, bi se tudi ve tega naučile že želo kmalu. Saj pravim, da je vsaka stvar za nekaj dobra.

Seveda ni prijetno, tudi meni, ampak sedaj imam tudi poslovni koncept tako zastavljen, da so vsa plačila v naprej. In če se kdo ne bi držal dogovorjenega, se ga ne bi samo enkrat. Tako je. Danes. Včasih pa tudi pri meni ni bilo tako, zato vas res razumem.

Ko sem bila v prvem letniku faksa, sem celo leto učila/inštruirala enega fantka. Super sva se razumela, plačila so bila redna, zadnji mesec, mi pa niso plačali. Pa še sedaj ne vem, kaj je bil vzrok, ampak še vedno imam občutek, da je bil vse skupaj bolj nesporazum, kot kaj drugega. Ker so mi prej tako redno in res dobro plačevali. No, žal za vzrok nikoli nisem izvedela, ker jim za neplačilo sploh nikoli nisem rekla.

Na to temo je imel tudi moj bivši marsikaj za pripomniti, ampak ja. Mirno sem požrla enomesečno plačilo in to v času, ko sem kot študentka denar krvavo potrebovala. Samo da mi jim ni bilo treba rečt. Mislim, da je bil to prvi in zadnji primer, da sem kaj takega pustila.

Potem sta bila dva zobozdravnika, khm, to je bilo v času moje zablode prodaje zobozdravstvenega materiala), ki sta 2. meseca zamujala s plačili. Pa sta bila zneska, mislim da 25 eur in 12 eur. 2. meseca sta zamujala, jaz sem ju pa dva meseca klicala. In plačilo dobila.

Ker ne gre za 37 eur. Gre za princip. In samospoštovanje, ki ga imaš. Jaz sem morala svedre dobavitelju plačati v naprej.

Ta praksa neplačevanja računov je v Sloveniji še vedno kar razširjena, čeprav se mi zdi, da je tega tudi pri nas malo manj. In da so izvršbe malo bolj učinkovite. Mi je rekel zadnjič en podjetnik, ki dela tudi v Avstriji, da Avstrijcem na kraj pameti ne pade, da računa ne bi plačali. In da so vedno na dan točni.

Torej, draga moja, kaj boš naredila naslednjič, ko bo prišla tista, ki se hoče vedno izogniti plačilu? ? Ker moraš vedeti eno stvar. Ni revež tisti, ki ne bo plačal. Nikoli ni to nekdo, ki res nima denarja. Tak bo vedno plačal, ravno zato, da ohrani samopodobo, obraz ali kako temu rečejo. Da ohrani malo dostojanstva. Ker revščina te res lahko zabije v dno.

Ponavadi se plačilu izogibajo tisti, ki imajo drugače več kot preveč vsega in jim je to hobi, da vedno znova iščejo dobre deale, popuste, se cenkajo za vsak evro in če se le da, ne plačajo niti pijače, ko grejo ven s prijatelji. Zato, lepo prosim, ni »usmiljenja« za take.

Če želiš delati dobro, če želiš nekaj vrniti družbi, zato ker gre tebi dobro, (kar zelo podpiram), lahko to narediš na drugačen, spoštljiv način do sebe. Lahko podariš štipendijo. Lahko podariš en dostop do tečaja. Lahko podariš brezplačno enomesečno vadnino. Ampak izbereš ti, in daš iz srca. To napolni oba, in to je prava energija. Ne pa da popuščaš izkoriščevalcem. Tako boš imela tudi ti bolj mirno vest, če to rabiš, in boš neplačnikom tudi lažje rekla za plačilo.

Upam, da sem ti s tem zapisom vsaj malo pomagala, in da kaj takega res ne boš več dopuščala v svojem življenju. Obljubim ti, da ko se boš ti tako odločila pri sebi, bodo tudi taki ljudje avtomatsko odpadli. In bodo prišle take krasne stranke, kot so bile te moje gospe v intenzivih in ne, nobena ni bila moja prijateljica od prej. Vse poznam izključno preko posla.

Take stranke te potem napolnijo in ko dobiš še njihove odzive, ko vidiš, da res pomagaš, je to, to. ?

Na primer:

Alenka mi je pomagala postaviti strukturo in sistematizirati. Kar je ključno za uspeh v biznisu in konkretne rezultate pri strankah. Prebila sem linijo zastoja, ki se mi je ustvaril na neki točki. Tisto, ko ne veš več, kako naprej. Alenka zna motivirati in prebuditi inspiracijo, zna usmeriti in konkretno pogledati “zadevam” v oči. Brez olepšav in iluzij. Z njeno pomočjo sem to tudi sama v sebi odkrila in se postavila na trdna realna tla,

Postavila sem temelj. Kar je ključno. Alenka zna postaviti temelj, ker ga dobro razume.

Alenka ni povprečna ženska, zato je ne bi priporočila povprečnim. Alenko bi priporočila ženskam, ki želijo res nekaj narediti iz sebe.

Alenka, zahvaljujem se ti za tvojo srčno in maksimalno podporo, ki jo daješ. Za to, da znaš iz človeka potegniti najboljše! D.

*********************************************************************************************

Draga Alenka,

Še enkrat hvala lepa za današnji skype, bilo je zelo učinkovito in zabavno 🙂 

Hvala ti za poslan posnetek, ga bom naložila jutri. Velika hvala za linke do fb module in za vsa navodila, ki si jih zelo jasno zapisala in mi res služijo kot zelo dober kompas. Sem dobila danes po najinem pogovoru ogromno motivacije in zagon za delo naprej. Ne bom obupala, brez skrbi.

 Bila je enkratna izkušnja in čas s teboj leti, da sploh nimaš pojma kako je že minila ure, dve, tri…

Čudovita si Alenka in vesela sem, da sem zaupala sebi za prvi intuitivni klic in tebi za prvi odločilni pogovor ter se odločila za delo s teboj, hvala!  A.

 

Če tudi ti rabiš mojo pomoč pri oblikovanju svojih storitev, določanju cen, spletnih straneh, spletnem marketingu … ali pa tudi moje izkušnje do sedaj, (ja o tem smo se ogromno pogovarjale, ker jaz ničesar ne skrivam samo zase), da vidiš, da morda ni vse črno in da se da začeti tudi tretjič, če je treba, potem pridi k meni na na intenziv.

Še do konca avgusta je taka cena, potem gre gor. En termin je še prost v tednu od 6-10. avgusta.

Zdaj pa mi ti povej. Imaš težave z neplačniki? Ti je skrajno zoprno prositi za svoj denar in se temu raje izogneš? Deli z nami, prepričana sem, da ni malo takih primerov.

In seveda. Deli zapis s prijateljico podjetnico, ki ima morda enake težave. Morda ji da voljo in pogum za spremembo.

Imej krasen dan in,

 

LPA

[social_share show_share_icon="yes"]
Ni komentarjev

Napiši komentar