Kako začeti z bloganjem?

Za nasvet glede pisanja bloga se je name obrnilo mlado dekle in nekaj mojih hitrih nasvetov glede bloganja delim tudi tukaj. Ob predpostavki seveda, da si želite pisati javno. Ker če pišeš le zase, potem lahko to delaš doma v svoj dnevnik, kajne? Če pa pišeš javno potem predpostavljam, da si želiš imeti čimveč bralcev.

  1. Najprej začni pisat na neki brezplačni platformi (sem oboževalka WordPressa, to že veste, kajne? 😉 Ampak je res tako user friendly nooo 😉 Dokler pišeš na brezplačni platformi sicer nimaš svoje domene, ampak za začetek, in če ne želiš imeti s pisanjem nobenih stroškov,  je to dovolj.
  1. Izberi si svoje ime, blagovno znamko, pod katero boš pisala. Jaz sem pisala pod psevdonimom Srčna bralka, ker sem začela s pisanjem o knjigah. Kako? Preberi si tukaj in klikni za darilo! 😉 To ime se je res prijelo, pod tem psevdonimom sem izdala tudi obe svoji knjigi in še danes me marsikdo prepozna ravno po tem. Zato ne zanemarjaj pomena blagovne znamke in imena, pod katerim boš pisala. Naj odraža tebe in to, o čemer pišeš.  
  1. Z imenom, ki ga boš izbrala odpri svoj Facebook profil (čeprav je fino, da nekam zapišeš tudi svoje prav ime, lahko pod other names). Mislim, da je bilo okoli tega nekaj cirkusa in da Fb ne mara psevdonimov v imenih, da moraš nekje povedati, da si ta in ta. Ker če te kdo prijavi, ti lahko Fb profil ukine, potem si pa tam. Popolno skrivanje ne bo šlo.
  1. In smo pri skrivanju in izpostavljanju v javnosti. Vedi. Če pišeš javno, se izpostavljaš. Pika. Dokler pišeš le na spletu pod psevdonimom, si lahko skrita, samo potem si tudi prepuščena bolj ali manj naključnim obiskovalcem, ki bodo slučajno zašli na tvoj blog. Če ti je to ok, ni problema. Če pa želiš imeti več bralcev in če se nameravaš morda čez čas na tak način tudi tržiti, potem se boš mogla izpostavit.

Kako osebno iti v tem, je stvar tvoje presoje in tega, koliko je tebi kul. Poznam nekaj slovenskih blogov, konkretno en zakonski par, ki sta blazno osebna. Pišeta o najbolj intimnih stvareh, kar je meni, iskreno, zoprno brat in ju ne spremljam. Me pač ne zanima, kaj se dogaja v njuni spalnici. Ampak imata oba zelo veliko bralcev in svoje pisanje tudi uspešno tržita. In to je tudi krasen primer tega, kako nikoli ne boš vsem všeč in to moraš sprejet. Ker bolj ko boš uspešna, bolj kot boš prepoznavna, večja je verjetnost, da bo kdaj priletela tudi kakšna kritika in poleno pod noge. Za to moraš imeti trdo kožo.

Pri svojem pisanju bodi to, kar si in ne poskušaj ugajati. Ker če boš, se bo to čutilo. Res. Besede so energija in se čuti, kdaj pišeš narejeno in na silo.

  1. Vzemi si čas. Vem za nekaj slovenskih blogarjev, ki so začeli svoje pisanje bolj ali manj uspešno tržiti. Ampak čisto vsi, so na »sceni« že vsaj nekaj let. Nič ne gre čez noč. In za to, da ljudem zlezeš pod kožo, da te vzamejo za svojo, če s svojim pisanjem resoniraš z njimi, je potreben čas.
  1. Kako lahko z bloganjem zaslužiš? V tujini je to lahko čisto konkreten biznis in lahko od bloganja zelo dobro živiš. Za Slovenijo še vedno trdim, da ni čisto tako, se pa počasi odpira in se da nekaj zaslužiti. Morda me kakšen slovenski bloger pri tem demantira in mi pove, da od svojega pisanja zelo dobro živi. Tega bi bila zelo vesela, ampak zaenkrat o tem nimam nobenih konkretnih podatkov.

Absolutno je to, koliko se lahko iztržiš, v prvi vrsti odvisno od števila tvojih bralcev. Potem pa lahko recimo pišeš za kakšne druge portale in medije in ti to plačajo. Neko slovensko blogerko sem zasledila v reklami, piše članke za podjetja … Lahko tržiš svoj oglasni prostor, ali na spletni strani ali na socialnih medijih … Z vsem tem se da zaslužiti. 

Toliko na »kratko«, za začetek. 😉 Če se boš želela s pisanjem profesionalno ukvarjati, boš potrebovala svojo spletno stran. Vse o tem, kako jo postaviš  najdeš v mojem brezplačnem  spletnem priročniku tukaj.

Če imaš prijateljico, ki si srčno želi začeti pisati, deli ta zapis z njo. Morda ji pride prav!

V komentar pa zapiši, kaj je tvoja glavna ovira pri tem, da še nisi začela pisat, čeprav si to res želiš. Kaj te drži nazaj, kaj je tvoj največji strah? Verjemi, s pomočjo se da vse premagat. 🙂

LPA

 

 

 

Ni komentarjev

Sorry, the comment form is closed at this time.