5 ključnih stvari, na katere bodi pozorna pri postavljanju spletne strani. In perfekcija in izvirnost nista eni izmed njih. ;-)

 

Draga moja, ne kompliciraj preveč s svojo spletno stranjo. Važna je učinkovitost, ne perfektnost.

Spremljam kar precej večjih podjetij na področju digitalnega marketinga, izdelave spletnih strani in podobno. Recimo, da so njihova cilja publika tudi ali predvsem velika podjetja, ki v svoje spletne nastope namenjajo ogromne budžete, njihove strani morajo biti tehnično zahtevne in imajo cele oddelke ljudi, ki se ukvarjajo le s tem. Zato razumem, da ta podjetja pri vsem komplicirajo in zakoplicirajo življenje (in to seveda krepko zaračunajo).

Ampak. Ti si mala podjetnica, sama za vse, velikokrat one man band. Morda še mamica, gospodinja, ljubica, žena ali karkoli drugega. In zato nimaš časa komplicirat! In nimaš denarja, da bi plačevala vse te enormne vsote, ki jih oni pričakujejo za njihove komplicirane spletne strani. Kajne?

No, sej ti tudi ni treba, veš. Danes lahko narediš enostavno spletno stran, ki ti bo perfektno služila, za zelo malo denarja.

Predvsem bodi pozorna na naslednjih 5 stvari:

  1. Najbolj ključen je cilj spletne strani (vsa ta navodila in korake sicer zelo jasno razložim tudi v mojem brezplačnem spletnem priročniku, ki si ga lahko preneseš tukaj).

Če začenjaš svoj posel od nule in ga želiš tržiti s spletnim marketingom, je gradnja baze potencialnih kupcev prvi cilj. Zato mora spletna stran služiti temu. Poglej mojo. Na prvi strani je moj brezplačen priročnik z vpisno formo in to je to. Odlično mi služi.

S tem ko določiš cilj, v bistvu določiš tudi že, kaj bo na prvi strani (home pagu) tvoje spletne strani. Če si čisto na začetku in še popolnoma nepoznana ti res priporočam, da zavihek storitve s tvojo ponudb dodaš kasneje, ko imaš vsaj 200 ljudi bazi, ko si že vsaj malo poznana. Ljudje ti morajo najprej zaupati, da bodo od tebe kaj kupili.

  1. Tehnične karakteristike: tukaj bi najprej izpostavila hitrost nalaganja spletne strani, ki je res ključna. Uporabniku se mora stran naložiti v sekundi ali dveh, če ne gre adijo. Druga stvar pa, da je prilagojena za mobilne naprave. Spet bi lahko iz tega pisala celo znanost, ampak dejstvo je, da so dobre, nove WordPress teme za spletne strani že prilagojene tudi za mobilne naprave. Nihče ti za to ne sme dodatno računati ali pa to izpostavljati v svoji ponudbi, če ti dela WordPress stran!
  1. Takoj ko spletno stran delaš naj ti programer naloži gor že Facebook pixel in Google Analytics. Zelo preprosta, a nujna stvar, ki ne vzame veliko časa za narest.
  1. Oblikovno mora biti spletna stran jasna, pregledna in razumljiva in ni nujno da je estetsko dovršena in ne vem kako izvirna! Poglej mojo spletno stran. Ful je simple, v mojih treh barvah in to je to. Nič kompliciranja. Ne kompliciraj pri izboru pisave, dejansko je skoraj vseeno, katera pisava je gor, samo da je razločna in na ekranu dobro berljiva. In dovolj velika seveda.
  1. Zadnja, ampak po mojem mnenju najbolj bistvena stvar pa so teksti na strani. Verjemi, ti prodajajo, ne lepota spletne strani. Tekst naj bodo tvoji, piši, kot bi imela pred sabo svojo najboljšo prijateljico, ki ji rešuješ en specifičen problem. Postavi se v njeno kožo, povej ji svojo zgodbo. Ne boj se dolžine tekstov, tisti, ki jih zanima, bodo prebrali vse. Čist ziher.

Če se boš držala zgornjih bistvenih sestavin, bo tvoja spletna stran super. Ne kompliciraj pri malenkostih, ki res niso pomembne. Če nimaš profi slikc lahko daš tudi neprofi, samo če so dovolj visoko resolucijske. Ne čakaj na popolnost in da boš imela za to dovolj časa, ker boš tako, morda, čakala večno, spletne strani pa ne boš imela. Spletna stran je pa osnova, to še vedno trdim.

In ja, pojdi po pomoč, če se pri tem ne znajdeš. Jaz takoj priznam, da so mi tehnične stvari zoprne in jih ne razumem niti se mi ne da s tem izgubljati časa. In nisem nikoli niti pomislila, da bi tehnično postavitev WP strani delala sama. Našla sem pomoč, jo plačala in to je to. Delaj tisto, pri čemer si ti dobra, ostalo prepusti drugim. Verjemi, da je vredno tvojega denarja in živcev.

Če imaš dobro računalniško pomoč na drugi strani, ti lahko zelo veliko pomaga. Res je pomembno, da imaš nekoga s katerim se da delat (ne niso vsi taki, žal). Jaz imam super pomoč in zadeve opraviva ekspresno, je pa res, da jaz o vsem že toliko vem, da mu dam zelo jasna in podrobna navodila in tudi vem, kako funkcionirajo WP teme in kaj lahko kombinira skupaj in kaj ne. Kar pa ne vem, pa vprašam.

Če si v tem še »bosa« oz. začetnica in potrebuješ pri spletni strani več pomoči je potem tudi cena temu primerno višja. Jasno. Ampak kljub temu, za postavitev WordPress spletne strani res ne bi smele dati več kot nekaj sto evrov.

In še en nasvet. Ko se lotevate svoje spletne strani imejte vse jasno razdelano že v naprej in tekste napisane. Tako boste prihranile precej časa programerju za morebitne kasnejše popravke. So pa WP strani res tako enostavne za upravljati, da si jaz tekste na strani popravljam kar sama! Ha! Ma res je simple no, samo dva klika in si noter. 🙂

Joooj, kje so časi, ko sem upravljala Izvozno okno in sem morala skoraj za vsako vejico prositi za popravek upravljalce spletne strani. Danes pa se ne sekiram več, če bom morda za tekst na spletni strani jutri imela drugačen navdih. Važno, da imam narejeno postavitev, popravke pa lahko potem sama delam. In ravno tako tudi ti.

No, sem ti dala malo motivacije in poguma, da se lotiš postavitve svoje spletne strani? Napiši v komentar, s čim imaš problem in ga bomo skupaj rešili. In seveda deli ta zapis s prijateljico, če meniš, da ji pride prav. 🙂

 

Imej krasen dan in

 

Lp A

 

 

 

 

 

Ni komentarjev

Sorry, the comment form is closed at this time.