Kako najti čas za svoje delo, če so šolske počitnice in imaš otroka doma?

Verjamem, da je to še kako aktualna tema za vse mamice podjetnice, še posebej pa tiste, ki delamo od doma. In tudi čas za takle blog je ravno pravi, saj je jutri zadnji šolski dan!

Imam dva šoloobvezna fanta, ki bosta med počitnicami moja skrb. Nimam veliko varstva babic, (za tisto, kar je, sem pa zelo hvaležna), zato se je bilo treba organizirati malo drugače.

3 tedne bomo okoli, 3 tedne imata določene aktivnosti, ostalo bosta doma. Vse je že zdavnaj v naprej organizirano in določeno, ker drugače enostavno ne gre.

Organizacija časa je zelo pomembna, ko delaš od doma. Če nimaš svoje pisarne nekje v zadnjem delu velike hiše, kamor se lahko skriješ, ko pridejo otroci popoldne domov. Ampak. In to je res en velik AMPAK. Zakaj že bi morala tudi popoldne in zvečer delati? Ja, pridejo rukerji in težko je, ko si na začetku, ko vse skupaj šele postavljaš. Vem. Ampak nisi robot. Nisi mašina, ki lahko dela 24 ur na dan. In če tole bereš predvidevam, da tudi nisi več stara 20 let, z energijo na vrhuncu.

Že v službi sem se resno upirala delu nadur, ker se mi zdi to totalno neproduktivno. In tudi sedaj se resno trudim, da tisti trenutek, ko tamala stopita skozi vrata ugasnem računalnik. Zvečer pa itak nikoli ne delam, ker sem tako utrujena, da najkasneje ob 22h padem v posteljo. Ker, a veš, jaz poleg svojega dela še čisto vsak dan kuham kosilo in tudi za druga gospodinjska opravila nimam nobene prijazne gospe, ampak sva kar mož in jaz. In seveda tamala. Če ju podkupim. 2 eur za pomivanje stopnic ali sesanje. Zadnje čase sta nekaj povišala tarifo. 😀

Tako da nimam obilja časa na razpolago za delat, zato je treba biti še boj organiziran, kar pa jaz ravno nisem. Priznam. Mislim mi švigajo in včasih skačem iz ene stvari na drugo, ampak ok, že od nekdaj sem taka pa sem do sedaj kar dobro vozila.

Potem pa so tukaj še šolske počitnice, za katere vemo, da jih je v enem letu kar veliko tednov, ane? Pa tiste enotedenske še nekako gre, tele poletne so pa večji zalogaj.

Jaz sem se za ta čas predvsem čisto razumsko odločila, da se ne bom spravljala  stres. Da bom imela tamala doma cele dneve na Ipadu in pred televizijo in da bom jaz ob tem delala. Ja seveda.  Tudi če je kakšna ura tako, je med tem vedno kakšen nepričakovani, »mami glej to!« Al pa kričanje, ker se kej skregata ali zravsata. Zato je ta ena ura, recimo, mogoča le tako, da se zaprem v spalnico in delam na postelji.

Druga opcija je, da vstanem malo prej in naredim kaj, dokler še spita. Kar pa je ob tem, da ponavadi vstajata okoli 6ih, zopet kar izziv. No, z veliko volje bi šlo.

Tretja opcija je, da si vzamem čas zvečer, ko gresta spat. Potem odpadejo pogovori ob kozarcu vina ali limonade z možem na balkonu. Khm. Ne vem no.

Četrta možnost je, da ju ima kakšno popoldne mož/partner (če ga imaš) in da ti takrat delaš. Ta opcija se mi kar dopade, sicer ne za vsak dan, ampak dan ali dva pa imajo lahko moški fuzbal zunaj, ne? Potem so tukaj še vikendi, ko si tudi lahko ukradeš kakšno urico za delo.

Imaš pa še eno opcijo. Da se predaš. Da si že v naprej organiziraš delo tako, kot da s tabo dva meseca ne bo nič. Skeri misel, vem. Ampak odločit se moraš sama, glede na tvoje zmožnosti in prioritete. Jaz sem si vse tako organizirala, kot da z mano celo poletje ne bo nič, kar pa bo, bo pa samo bonus. Seveda bom delala tiste tedne, ko imata aktivnosti, ali ko bosta v varstvu. Ampak tiste dni, ko bosta z mano, pa ne načrtujem, da bom kaj delala. Ker bi bila tako le živčna. In ker, konec koncev, si tudi onadva zaslužita malo časa z mano. Da ga kej pobiksamo skupaj, dokler sploh še hočeta.

Kajti nezadržno se bliža čas, ko jima mami ne bo več prioriteta. Ko ne bo več »joj mami, jest mam tebe tok rad. 11 od 10. » Ko mu bo nerodno se stisnit  k meni in mi dat roko v javnosti.In ko poletnih počitnic ne bo več preživljal z nama, ampak s prijatelji.

Zato razmisli, kaj ti je prioriteta in kaj sploh lahko narediš. Ampak kakorkoli se boš odločila potem za tem stoj in ne imej slabe vesti ne zato, ker delaš, ne zato, ker ne delaš. Jaz si bom naslednji teden načrtno vzela frej in ne bom jemala računalnika s sabo na dopust. Ker imam prepolno glavo in rabim reset. Z mano grejo samo knjige. 3 top kriminalke, ki sem jih iskala po celi Ljubljani.

In, a veš kaj? Prepričana sem, da se svet ne bo podrl, če me en teden ne bo na Facebooku. Ali pa, če bo kakšen zapis manj na mojem blogu. Ker so konec koncev tudi moje bralke verjetno na dopustu in odklaplajo tudi one. Od učenja in obveznosti.

Zato. Vzemi si čas zase in za svoje otroke in ne imej ob tem slabe vesti. Jaz pravim, da je vedno pravi čas z vsako stvar. In tudi za moj biznis bo enkrat prišel malo bolj pravi čas. Samo ne med poletnimi počitnicami 😉 .

In? Kako boš ti reševala to zagato? Napiši v komentar, morda daš idejo še kateri drugi mamici. In seveda, deli zapis s prijateljico, mamico podjetnico, ki je v podobni situaciji. Ideje in rešitve nikoli ne škodijo. 

Imejte krasno poletje in se slišimo kej. 😉

 

LP A

Ni komentarjev

Sorry, the comment form is closed at this time.