Ali te je sram javnega neuspeha?

Ena izmed lastnosti spletnega marketinga, ki meni (in verjamem da še marsikateri izmed vas) ni ravno pri srcu je ta, da je javen. Da vse počneš javno, da se je treba javno izpostavljati. Poleg tega grejo nekateri tudi v to smer, da se marketing dela veliko bolj osebno in da pri tem tudi veliko bolj izpostavljaš sebe in svoje življenje, še najraje pa čimbolj osebne in tragične zgodbe.

Jaz tega ne maram. Sicer z zasebnostjo nimam takih problemov kot morda kdo drug, ampak vseeno mi to ni fajn, niti se mi ne zdi tako nujno. Ja, pokaži kdo si in kaj so tvoje vrednote, pri tem pa se ni treba sleči »do gat«, predvsem pa, ko govoriš o svojih bolj ali manj lepih zgodbah pomisli na to, kdo je bil v teh zgodbah soudeležen. In ali bi si ta oseba želela, da se o tem piše javno. Moji dve knjigi sta mi bili v tem pogledu popolnoma dovolj, in mislim, da tako osebno izpovednih zadev ne bom več pisala.

Druga stvar je pa posel in tukaj pride prav, če kdo govori tudi o svojih neuspehih, saj se iz tega lahko vsi nekaj naučimo. Mi je pa hecno, kako nekateri ljudje na poslovni neuspeh gledajo kot na nekaj sramotnega. Kot nekaj, kar bi moral skrivati, oziroma zaradi česar bi te moralo biti sram.

Jaz javno povem, da mi dvakrat ni uspelo, oziroma se za to niti nisem pretirano trudila (bodimo odkriti). Predvsem pa nisem dovolj vztrajala, sem se pa iz obeh izkušenj veliko naučila. Sploh glede prodaje, ko sem stopala iz svoje cone udobja na veliko in delala stvari, za katere sem mislila, da jih ne bom nikoli. In kaj je tukaj sramotnega? Jaz sem ful ponosna sama nase, in tisti, ki je bil z mano v tem, tudi. Ker ve, kako mi je bilo težko. In potem se najde eno ženšče, ki me gre googlat, najde mojo prejšnjo bilanco, (ki je seveda javna), me ozmerja z neuspešno marketingarico in mi grozi, da bo vse to morda objavila javno. Ker me želi ponižat. Ker misli, da me bo zaradi tega sram. Ja boh pomagi no. 

Marsikateri (če ne vsak) uspešen podjetnik, je vsaj enkrat, verjetno pa večkrat, predhodno pogorel. In edina razlika med njim in morda tabo je to, da je on vztrajal naprej. Da je neuspeh vzel za učenje, se iz napak učil, pobral najboljše in krenil znova. Samo to loči velike od neuspešnih. Pri tem seveda moraš imeti malo trde kože in ne obupati, ampak saj tako je pri vsaki stvari v življenju, ki ti nekaj pomeni. Treba je vztrajati.

Ko delaš spletni marketing se tvoja promocija odvija javno, na spletu. Na tvoji spletni strani, na socialnih omrežjih, preko e-mailov. In ja, ko daješ nov produkt na trg nikoli ne moreš biti 100% sigurna, da bo uspešen. Nikoli. Nisi vedeževalka. 😉 Lahko samo daš vse od sebe in upaš, da bo to dovolj.

Jaz bom jeseni dala svoj prvi spletni tečaj ven in jasno, da je tudi mene malo strah. Mislim, seveda lahko čisto pogorim, in se zgodi, da ga recimo kupijo tri osebe (od katerih bosta dve moji prijateljici 😛 ) No, verjamem, oziroma upam, da se to ne bo zgodilo, sicer pa je prvi modul v testiranju in bom prve odzive imela že prav kmalu. Ampak ja, lahko se zgodi karkoli in zgodilo se bo vsem na očeh. In tudi tebi, če se promoviraš s spletnim marketingom se bo zgodilo isto. Moraš reskirati, ker drugače ne gre. Daj vse od sebe, potem pa upaj in zaupaj, da je to dovolj. Ker, kakšna pa je sploh druga možnost?

Pri meni je ni, oziroma je ta, da zaprem štacuno in grem v kakšno redno službo. In ker mi ob tem postane skoraj slabo vem, da bom naredila vse, da bom uspela na svojem. Navadila sem se na to, da sem sama svoj šef. Navadila sem se na svojo svobodo, tudi če moram za to tale blog pisati v nedeljo popoldne, ko sta tamala pri babi. 😉 Odtehta mi vse, itak pa pri pisanju uživam (moj mož pa verjetno tudi, ko je sam na kofetu 😀 ). Res, ko si enkrat na svojem, in če si človek za to, (ker marsikdo morda tudi vidi, da mu bolj ustreza redna služba, kar je seveda tudi popolnoma ok), svojo svobodo zelo težko spustiš. 

Vse ima svojo ceno, vprašanje je samo, ali si jo pripravljena plačati. In jaz sem zato, da sem lahko na svojem, pripravljena plačati tudi to, da morda ne uspem in da se bo to zgodilo na očeh javnosti. Pa kaj. Bom pa kaj novega naredila odnehala pa čist ziher ne bom. Ker sem končno našla to, kar sem tako dolgo iskala. In zdej tega niti po razno ne bom spustila.

Imam pa še eno dobro novico zate, da ne bo izgledalo vse tako črno. 😉 Ker se tvoja promocija odvija na spletu to tudi pomeni, da si poznana predvsem na spletu. Torej se lahko v skrajni sili, če bi res čutila potrebo po tem, enostavno izklopiš. Z enim klikom si lahko ukineš spletno stran in z dvema vsa socialna omrežja. In te ni nikjer več (tudi to sem že naredila, o ja, vam povem v tečaju.) 😉

In še nekaj. Ko nekaj delaš zase, oziroma ko tuhtaš o svojih zadevah, so ti le te seveda zelo pomembne. Če ti ne bo uspelo, se boš itak najbolj sekirala ti sama in to tudi tebi največ pomeni. Ampak verjemi mi, da je popolnim neznancem, oziroma recimo znancem, ki jih imaš na spletu, za to precej vseeno. Imajo svojih problemov zadosti. Ja, morda si bo kdo privoščljivo kaj mislil, ampak sigurno ne bo temu posvečal niti 10% energije, ki jo boš zadevi posvetila ti. Ker je pač tvoja.

Torej. Nima te biti česa sram in če ti prvič ne bo uspelo, ti bo pa drugič ali tretjič. Samo vztrajaj. Če ti tvoj posel veliko pomeni se ne obremenjuj s komentarji in mišljenji nekih ljudi, ki samostojnega podjetništva po vsej verjetnosti niso od blizu niti povohali, in zato ne vedo, kako težko je uspeti na svojem. In kako težko je zaslužiti denar za preživetje popolnoma sam. In samo taki se usajajo in te želijo s tem ponižati (s čimer itak povedo vse o sebi in nič o tebi). Nihče drug, oziroma nihče, ki je na svojem, se iz tega ne bo delal norca oziroma se nad tem ne bo naslajal. Ker, ali je to že sam doživel, ali pa točno ve, da se lahko tudi njemu zgodi kadarkoli.

Zato le pogumno, ne pusti se speljati iz svoje začrtane smeri in vedi, da je vsak padec samo najnižja točka iz katere gre lahko pot le še navzgor. ?

Kakšne izkušnje imaš pa ti? Imaš že kakšen poslovni padec za sabo? Napiši svojo izkušnjo v komentar, morda komu pomaga! In seveda, deli zapis s prijateljico. Morda jo opogumi in ji da krila za vzlet.  🙂

 

Imej krasen dan in,

 

LP A

Ni komentarjev

Sorry, the comment form is closed at this time.